zondag 27 oktober 2013

Walvisbaai

De gemiddelde levensverwachting in Namibië is 51 jaar. Laat dat nou net mijn leeftijd zijn. Dus voor de Namibiër ben ik al over de datum, in ieder geval al in de extra tijd. Geen wonder dus dat Young Africa zich op jongeren richt. Veel van de inwoners zijn jong. Eenderde zelfs jonger dan 14 jaar. Veel is een relatief begrip want het land is na Mongolië het dunst bevolkte ter wereld. Mijn reis gaat dus naar Walvisbaai. Toch nog 65.000 inwoners.

Even een stukje Wikipedia over Walvisbaai:

In 1793 door de Nederlandse autoriteiten van de Kaapkolonie in bezit genomen. In 1878 overgenomen door de Britten: een Britse enclave in de Duitse kolonie Duits Zuidwest-Afrika.  In 1910 gaat Walvisbaai samen met de Kaapkolonie op in de Unie van Zuid-Afrika, een zelfbesturend deel van het Britse Rijk. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nemen Zuid-Afrikaanse troepen de macht over in Namibië en vormt Walvisbaai onderdeel van het door Zuid-Afrika geregeerde Zuidwest-Afrika. Na de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 behoort de enclave Walvisbaai nog tot en met 28 februari 1994 tot Zuid-Afrika. Per 1 maart 1994 is de enclave opgegaan in Namibië.

Dat was toen. Nu is Namibië een democratische republiek die een politiek voert van verzoening. Op de officiële overheidssite http://www.gov.na/ staat de weg beschreven die het land wil gaan naar 2030. Respecteren van mensenrechten, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen en versterken van werkgelegenheid en economie via visserij en mijnbouw.

De activiteiten van Young Africa Namibie sluiten mooi aan op de overheidsdoelen voor de komende jaren: 
-          Accelerating the process of job creating by increasing support for small scale enterprises
-          Expanding the rural electrification programme
-          Working towards social and behavioral changes to counter diseases such as HIV/Aids


1 opmerking:

  1. Hallo Dick, Nog een week te gaan tot je vertrek. Als ik je blog zo lees, is je voorbereiding uitstekend. Je blog is super interessant om te lezen, complimenten! Het wordt vast een bijzondere reis. Succes met alles en we blijven je natuurlijkt volgen. Groet van Inge Verhage, namens Fietsen Scoort.

    BeantwoordenVerwijderen