maandag 11 november 2013

De eerste cursisten


Wat ik moeilijk kan bevatten is dat de verschillen in dit land zo groot zijn. Afgelopen weekend heb ik met de toeristenwereld en luxe resorts kennis gemaakt. Vandaag sta ik weer met Dirk en Yvette in Kuisebmund, hun toekomstig werkgebied. Als ik op het dak van de container klim kan ik aardig de wijk overzien. Maar de autorit naar dit terrein toe geeft een gevarieerder beeld. Veel compacter allemaal dan hier aan de rand van de wijk. Naast de vrolijke Afrikaans gekleurde huisjes, veel houten bouwvallen en golfplaten constructies. Daartussen ook wel grotere gebouwen. Veelal een of andere dienstverlening. Winkels zien er minder luxe uit dan in het centrum. Het krioelt er van kleine ondernemers en straatverkopers. Vlak bij ons staan veel scholen. Elke 40 minuten gaat de toeter. Tijdens de pauze veel leven op de schoolpleinen.

Als we aan het werk zijn meldt zich een meisje bij Yvette die geïnteresseerd is in het vak van zonne-energie installateur. Zij is niet de eerste. Via de mail zijn er al meer binnengekomen. In het gebouw waarnaast we de zoncentrale bouwen heeft YA-Namibia een tijdje geleden al de life-skills trainingen verzorgd. Een training met aandacht voor persoonlijke vorming en maatschappijleer. Dit heeft de nodige interesse voor de vakopleidingen rond Solar Tecchnologie en Dressmaking bij een aantal aangewakkerd. De zoektocht naar een Head of Departement rond beide vakgebieden heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De rol van ondernemer die investeert in een werkplaats waar productie en onderwijs samenkomen, is voor velen een stap te ver. Vandaar dat YA Namibia eerst een tussenstap zet door eerst te focussen op training. Trainers zijn er al wel in beeld. Wellicht dat ondernemerscoaching later de gewenste combinatie oplevert.

Er komt nog een bericht binnen van iemand die geïnteresseerd is. Het vuurtje begint zich te verspreiden. Aanwezig zijn in de wijk helpt hierbij.



Aan het eind van de dag hebben we een groot deel van de buizenconstructie op het dak liggen. En zoals bij ieder IKEA pakket moet nog weer het nodige los en anders in elkaar gezet worden. Morgen hier maar weer eens met een frisse blik naar kijken. Dirk en ik rijden naar huis. Het is 5 uur geweest en iedereen gaat naar huis. De haven stroomt leeg en Kuisebmund stroom vol.

1 opmerking:

  1. Dag Dick,
    Ik zag in je auto-reply dat je in Namibie zit;
    Veel succes daar met het project!
    Groet,
    Willemien

    BeantwoordenVerwijderen