vrijdag 8 november 2013

Kuisebmund

Er is heel wat voorwerk aan vooraf gegaan maar vandaag kunnen mogelijk de twee containers met zonne-energie spullen worden geplaatst. Pas deze week kwam toestemming voor plaatsing bij een overheidsgebouw van de "rural" region. Het gebouw staat echter in het "urban" deel van van de Walvisbaairegio: Kuisebmund. Als we gaan kijken hoever de egalisatiewerkzaamheden zijn kom ik in een heel ander Namibië. Hier wonen " the poor people" zoals een bewoner me vertelt. Veel golfplaten krottenwoningen (shacks) tussen kleine huisjes, kleine winkeltjes, veel barretjes en een levendige straatverkoop van eten en drinken. Ook veel mensen op straat. Kinderen, sommigen in uniform, met grote rugtassen, die net uit school komen. Twee klico containers als doelpalen op een grote zandvlakte, voetballende talenten en zwerfhonden.

De beide containers vormen de basis voor de buizenconstructie met zonnepanelen. Deze moeten vlak, evenwijdig en even hoog staan. Edward heeft hier met twee bouwvakkerdames goed werk verricht. Voordat hij deze werkzaamheden kon starten hebben Dirk en Yvette de nodige tijd gestopt in locatie zoeken, verzoekschriften schrijven, presentaties geven en overleg. Tot voor kort leek het niet te lukken en dreigde mijn overkomst nutteloos te werden. Maar hier komt hij dus. Voorlopig tijdelijk maar wel in de wijk waar Young Africa aan de slag wil. En omdat alles nu even meezit komt 's middags de vrachtwagen met beide containers aanrijden. De heftruckchauffeur zet beide gevaarten precies goed neer en ik ben onder de indruk van zijn vaardigheden. Maar bij het wegrijden komt de hij vast te zitten in het zand. Vanaf dat moment neemt hij steeds de verkeerde beslissingen met als gevolg dat hij dieper en dieper wegzakt en er geen uitkomen meer aan is. Medewerkers uit kantoor komen helpen en aanwijzingen geven. Dat werkt behoorlijk op de zenuwen van de arme chauffeur. Tegen 5 uur loopt ook de paniek bij de kantoormedewerkers op. Zij kunnen pas afsluiten als de heftruck van het terrein is. Ondertussen heeft de baas van het transportbedrijf een mega vrachtwagen aan laten rukken en kan het uittrekken beginnen. Door een stuurfout knapt het touw nog een keer. Maar om kwart over vijf kan ook de heftruckchaffeur weer lachen. Yvette trakteert op ijskoude cola. Van de egalisatiewerkzaamheden tussen beide containers is niets meer terug te zien. Edward kan maandag hier weer mee aan de slag.

's Avonds sluiten we de dag af met een indoorbraai in huize Bellens. Terug naar mijn guesthouse loop ik over stille, brede straten. Af en toe rijdt een auto langs. Honden blaffen achter de muren. Geen mens op straat. Wat een verschil met Kuisebmund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten